Μια αγρότισσα ετών 26 με μάστερ! Καλλιεργεί 12 στρέμματα βιολογικής πατάτας στο Λασίθι και δεν προλαβαίνει τις παραγγελίες.

Είναι αγρότισσα με μάστερ!. Αποφάσισε να πιάσει το σκαπέτι από ιδεολογία και με οικολογική συνείδηση. Και δικαιωματικά μπορεί στο μέλλον να καυχιέται ότι, αν και νεαρή κοπέλα, καλλιέργησε τις πρώτες βιολογικές πατάτες στο, γνωστό για την πατατοπαραγωγή του, Οροπέδιο Λασιθίου. 

Η 26χρονη Ιωάννα Διαλυνά αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια οικολογικής πατάτας με τον αέρα και τα ιδανικά του νέου ανθρώπου που θέλει το καλύτερο για τον εαυτό του και τον τόπο του. Ξεκίνησε το 2003, ούσα φοιτήτρια ακόμη, για να κάνει την πτυχιακή της εργασία. Συνέχισε ακόμη δυναμικότερα αφού αποφοίτησε από το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Κρήτης και όσο έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Γερμανία με αντικείμενο τις οικολογικές καλλιέργειες. Χωρίς δεύτερες σκέψεις, με την γνώση και την εμπειρία που αποκόμισε αποφάσισε ότι αυτό που ήθελε να κάνει επαγγελματικά ήταν πολύ μακριά από αυτό που κάνουν οι περισσότεροι γεωπόνοι. Ήθελε να καλλιεργεί η ίδια βιολογικά και - γιατί όχι; - να βοηθήσει συμβουλευτικά όσους ακόμη θελήσουν να τη μιμηθούν. Έκλεισε, λοιπόν, τα αυτιά στις αρχικές επιφυλάξεις της οικογένειάς της και στις αντιδράσεις του περίγυρου και σήμερα κατέχει το μονοπώλιο στην παραγωγή και διάθεση βιολογικής πατάτας από την περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου. Όπως, μάλιστα, λέει, τα 12 στρέμματα που καλλιεργεί, αρκούν μεν για να της εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση όχι όμως και για να καλύψουν τη ζήτηση και τις παραγγελίες τις οποίες δεν προλαβαίνει. Έτσι σήμερα, πουλά σε διπλή και πλέον τιμή τις πιστοποιημένες βιολογικές πατάτες της και με αυτό τον τρόπο, λέει η ίδια, δίνει την καλύτερη απάντηση σε όσους την αντιμετώπισαν ως ένα κορίτσι που παίζει. “Η αγορά είναι ανοικτή για μένα. Δεν ανησυχώ ποτέ για το πού θα πουλήσω πατάτες ή για το αν θα είναι καλή η τιμή ή όχι γιατί υπάρχει ζήτηση. Δέκα φορές περισσότερες ποσότητες να είχα πάλι δεν θα είχα πρόβλημα” αναφέρει και συνεχίζει: “Η ζήτηση για βιολογική πατάτα στην Κρήτη είναι πολύ μεγαλύτερη από την παραγόμενη ποσότητα και συνήθως καλύπτεται με εισαγωγές από την Ολλανδία και από άλλες βόρειες χώρες. Θα ήθελα στο μέλλον η Κρήτη να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της σε βιολογική πατάτα και ο καθένας να μπορεί να αγοράσει σε σχετικά καλή τιμή”.

Πώς πήρε όμως την απόφαση, με τις σπουδές γεωπονίας που έχει, να γίνει η ίδια αγρότισσα και να ασχοληθεί με την σκληρή δουλειά της καλλιέργειας της γης; “ Δεν ήθελα να κάνω αυτό που κάνουν οι συνάδελφοί μου. Δηλαδή να ανοίξω ένα μαγαζί και να πουλάω φυτοφάρμακα χωρίς να κάνω τίποτε άλλο. Επειδή έχω μεγαλώσει σε αγροτική οικογένεια έβλεπα ότι ο γεωπόνος δεν ήταν κοντά στους αγρότες, ως σύμβουλος να τους βοηθά αλλά συχνά περιοριζόταν στο να τους δίνει χημικά. Εγώ δεν θέλω να ασχοληθώ με αυτό. Δεν θα μου προσέφερε τίποτε, πέρα από χρήματα. Έτσι, αποφάσισα να ασχοληθώ με την καλλιέργεια. Εξάλλου ο αγρότης του μέλλοντος θα πρέπει να έχει γνώσεις γεωπονίας.” 

Πηγή: http://www.patris.gr/articles/117633